Η οδήγηση σε γκρουπ και ο Ρυθμός

Διαβαστε το… Πραγματικα αξιζει τον κοπο και ισως σωσει την ζωη σε καποιους απο  μας…

Απο το συναδελφικο  φορουμ Motocikleta.gr, οπου το μελος HawkGT ειχε την ευγενη καλοσυνη να μεταφρασει το σχετικό κεφάλαιο από το βιβλίο «Sport Riding Techniques» του Nick Ienatsch (David Bull Publishing, 2003 – ISBN 1 893618 07 2).

Αφιερωμένο σε όλους όσους πιστεύουν ότι  οι δρόμοι είναι πίστες και μέρη για να αποδείξουν τον ανδρισμό τους…
Το κείμενο  το βρήκα και στο www.moto.gr όπου έχει αναρτηθεί απο τον χρήστη Zireus.

Η οδήγηση σε γκρουπ και ο Ρυθμός: Κοινοτοπίες  που δεν είναι αρκετά κοινές

Χτυπάει το τηλέφωνό σου και κάποιος παλιός συμμαθητής σου, που ίσα -ίσα τον θυμάσαι, σε προσκαλεί για μία γρήγορη  βόλτα σε κάποιο καφέ γειτονικής πόλης. Αποφασίζεις να πας; Πολλοί από σας δεν θα πήγαιναν. Έχετε όλοι πάει κάποια στιγμή βόλτα με αγνώστους και τις περισσότερες φορές η βόλτα εξελίχτηκε σε μια σειρά από ηλίθιες προσπεράσεις, μηδενικές αποστάσεις ασφαλείας, αψυχολόγητες σούζες και η γενικότερη αίσθηση ήταν ότι η καταστροφή παραμόνευε σε κάθε στροφή. Ίσως μάλιστα κάποια από αυτές τις ομαδικές αποδράσεις να τελείωσε στην άκρη του δρόμου, περιμένοντας το ασθενοφόρο ή /και την οδική βοήθεια να μαζέψει κάποιον από το γκρουπ. Έτσι λοιπόν, αρνείστε ευγενικά την πρόσκληση και βγαίνετε μόνοι σας για βόλτα την επόμενη μέρα. Μην με παρεξηγείτε. Οι μοναχικές βόλτες μπορεί και να είναι πάρα πολύ ικανοποιητικές, αλλά πολλοί θα συμφωνήσουν ότι το αίσθημα της συντροφικότητας που αναπτύσσεται σε μία ομαδική βόλτα είναι πολύ καλύτερο από το να κάνεις βόλτες μόνος σου. Πως θα βρείτε λοιπόν το σωστό γκρουπ για να βγαίνετε βόλτα; Η απάντηση είναι ότι πρέπει να το σμιλέψετε μόνοι σας.

Το κλειδί είναι  η επικοινωνία

Ποιες είναι  οι δύο πιο συνηθισμένες ομάδες στην ζωή μας; Η οικογένεια και οι συνάδελφοί μας στην δουλειά. Και στις δύο περιπτώσεις, η επικοινωνία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Η ίδια ακριβώς ικανότητα που έχετε να συζητάτε τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις τους εκεί, είναι αυτή που χρειάζεται και σε μια ομαδική βόλτα. Αυτή η επικοινωνία παίρνει δύο μορφές, την προφορική / λεκτική και την νοηματική.

Προφορική επικοινωνία: Κάποιες προτάσεις

Πρώτη απʼ όλα  έρχεται η προφορική επικοινωνία, πριν καν ξεκινήσει η βόλτα. «Που θα πάμε; Θέλετε να πάμε από την εθνική ή από τον επαρχιακό; Κώστα, δεν  μπαίνεις μπροστά μια και την έχεις ξανακάνει την διαδρομή; Α, και πού ʽστε, μόλις κάηκε η λάμπα του στοπ μου!» Αυτού του είδους η επικοινωνία είναι πολύ βασική και έχει σκοπό να εξασφαλίσει ότι όλοι θα πάνε προς την ίδια κατεύθυνση και να κάνει και τους υπολοίπους να αρχίσουν να συζητούν για την διαδρομή, αλλά βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό. Συνεχίστε την συζήτηση: «Ποιος θέλει να οδηγήσει το γκρουπ μετά την Κόρινθο; ΟΚ, Γιάννη αφού κάτσεις επικεφαλής για λίγο, κάνε νόημα να σε προσπεράσει κάποιος για να μην το τραβήξεις όλο μόνος σου. Αν είστε επικεφαλής έξω από το Ξυλόκαστρο, κόψτε ταχύτητα, γιατί την στήνουν συχνά οι μπάτσοι εκεί. Προσέξτε λίγο παραπάνω τον Βασίλη, γιατί είναι νέος. Και συ ρε Βασίλη, χαλαρά έτσι; Μην το ζορίζεις! Πήγαινε τόσο γρήγορα όσο να νοιώθεις άνετα.» Μετά ξεκινήστε να μιλάτε για πιο σοβαρά θέματα. Πείτε την γνώμη σας και κάντε προτάσεις. «Θα έλεγα ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να αναπτυχθούμε στον δρόμο με τον επικεφαλής στο αριστερό μέρος της λωρίδας. Στις στροφές κάντε χρήση όλης της λωρίδας αλλά αφήστε αρκετή απόσταση από τον μπροστινό σας, εντάξει; Μέσα στην πόλη ας σφίξουμε λίγο τις αποστάσεις μας για να περνάμε όλοι μαζί τα φανάρια. Σε εκείνο το σφικτό κομμάτι δεν είναι εύκολο να προσπεράσεις, οπότε κάντε το με προσοχή. Μην επιχειρήσετε προσπέραση μόνο και μόνο γιατί το έκανε ο μπροστινός σας και αφού προσπεράσετε αφήστε αρκετό χώρο πίσω σας για να περάσει κι ο επόμενος. Θυμάστε τι συνέβη τότε στον Χρήστο…» Ξεκινήστε τον διάλογο και παροτρύνετε και τους άλλους να μιλήσουν. Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε ομαδικές βόλτες, το κείμενο αυτό θα αποτελέσει έναν καλό οδηγό. Τα πάντα όμως εξαρτώνται από την καλή επικοινωνία.

 

You May Also Like